Tak til Finansministeren

Jeg vil gerne starte med at sige tak til finansminister Nicolai Wammen. Takket være hans udtalelse på pressemødet den 31. august 2023 er debatten om situationen for mennesker med handicap og psykisk sårbarhed nået et trin højere.

Og hvad var det han sagde?

Under fremlæggelsen af finanslovsforslaget for 2024 stillede journalisten fra DR et glimrende og tiltrængt spørgsmål om, hvordan det kan hænge sammen, at så mange kommuner sparer på velfærd og må lukke skoler, når regeringen samtidig har fundet flere ekstra milliarder og siger, at det ikke er penge, der mangler. Til det svarede finansministeren, at kommunerne gør en kæmpe indsats hver dag men har en svær opgave, da de var ramt af inflation og samtidig er der meget store udgifter forbundet med det specialiserede socialområde.

Den udtalelse optog jeg og lagde ud på alle sociale medier med teksten, at finansministeren lige havde givet mennesker med handicap skylden for, at kommunerne må spare på velfærd og lukke skoler. (Optagelsen kan ses på min facebook-profil.)

For det var det, han gjorde. Og han sluttede ovenikøbet af med, at han ville forhandle med kommunerne (læs KL) om, hvordan udgifterne kan bringes ned.

Det satte brand i facebook og instagram. For hvordan kan det hænge sammen at han på den ene side siger, at det er familier og mennesker med handicap, der er skyld i skolelukninger, når de samme mennesker ikke får den hjælp de har ret til? Og hvordan kan løsningen nogensinde være at bringe udgifterne ned? Hvad med i stedet at gøre det rigtige, så kommunerne overholder lovgivningen og mennesker får den støtte, de har brug for.

Vi var mange hundrede, der begyndte at dele opslag under #undskyldvierher.

Mit opslag lød således:

Kære Nicolai Wammen

I går stod du på åben skærm og gav “det specialiserede socialområde” (læs: de handicappede) skylden for de massive besparelser i landets kommuner. Herunder skolelukninger mm.

Til det vil jeg gerne sige:

undskyld!

Undskyld, at jeg og min tvillingesøster blev født 11 uger for tidligt

Undskyld at jeg fik en stor hjerneblødning

Undskyld at jeg koster min kommune mange penge

Undskyld jeg er her.

DBH

Emma Lylloff, 15 år

Opslaget blev delt 745 gange!

Det var et meget sarkastisk undskyld, som fik ministeren til at beklage sin udtalelse på sin facebook-side. En komplet ubrugelig og meget politiker-agtig beklagelse.

Medierne greb den og har siden bragt tv-udsendelser, radio udsendelser og mange debatindlæg om situationen på handicapområdet. Jeg laver en liste sidst i dette indlæg med alle udsendelser.

Husk: Der blev i 2022 omgjort 48,8% af de påklagede sager på børnehandicapområdet og 38,9% på voksenhandicapområdet. Og jeg kan fortælle, at der i den grad også er fejl i de sager, der ikke når Ankestyrelsen. Det er bla bekræftet i Rigsrevisionens beretning fra marts 2022. Det er ikke en ny situation. Den har været vedvarende nedadgående og skammelig siden 2007.

Det gælder om at holde debatten i gang og fortsætte med at lægge pres. For lige nu er forandringer på området henlagt i et samarbejdsforum i socialministeret. Og der er uhyggelige indskrænkninger af friheden for mennesker med handicap på vej med Tranæs-udvalgets anbefalinger, der bla vil indebære, at mennesker med handicap på botilbud ikke længere selv vil kunne vælge, hvor de vil bo, at kommuner legalt og åbent vil kunne give afslag på ansøgninger under henvisning til kommunens lokaløkonomi, at Ankestyrelsen skal involvere kommunens lokaløkonomi i deres vurderinger og den meste skræmmende, at kommunen meget lettere vil kunne tvangsflytte en borger fra et bosted til et andet. KL er ret begejstrede for de anbefalinger og vil gøre, hvad de kan for, at anbefalinger blive lov. Det må simpelthen ikke ske!

Det er vigtigt, at virkeligheden bringes ind på Christiansborg, da de tydeligvis stadig tåger rundt i en illusions-bobbel derinde. Derfor har jeg skrevet til finansministeren og spurgt, om han har lyst til at drikke en kop dialogkaffe med mig. Mens vi drikker kaffe, kan vi drøfte løsningsmuligheder på handicapområdet. Jeg har ovenikøbet tilbudt at tag kage med. Jeg håber godt nok, at han takker ja.

Liste over artikler og udsendelser:

https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/i-kaempe-shitstorm-undskyld-vi-er-her/9933660

https://www.zetland.dk/historie/se7jvXW7-a8l4v9jA-2efda

https://24syv.dk/episode/hundredvis-af-borgere-med-handikap-gar-til-angreb-pa-finansministeren

https://www.dr.dk/drtv/se/deadline_-undskyld-vi-er-her_407159

https://journalisten.dk/lyt-til-budskab-podcast-om-kommunikation/

https://www.berlingske.dk/samfund/med-en-faktuel-konstatering-afsloerede-finansministeren-hvor-presset

https://www.dr.dk/drtv/se/aftenshowet_-anne-hjernoee_-vi-har-alle-et-ansvar-over-for-handicappede_408439

https://politiken.dk/indland/art9508204/%C2%BBVi-har-h%C3%B8rt-det-mange-gange-f%C3%B8r-men-nu-var-det-finansministeren-som-sagde-det%C2%AB

https://www.dr.dk/lyd/special-radio/genstart/genstart-2023-01-01-05-00-157

https://www.altinget.dk/artikel/det-20-aarhundredes-socialpolitik-er-et-sort-kapital-i-danmarkshistorien-og-vi-er-ved-at-gentage-den

https://www.information.dk/debat/2023/09/familier-oedelagt-naar-boern-handicap-lades-stikken-politikerne?lst_tag

Og det bliver forhåbentligt ved!! Tak til alle, der er med til at kæmpe for den nødvendige forandring.

#enmillionstemmer

 

3 Replies to “Tak til Finansministeren”

 1. Bekymrende mange lokalpolitikere i min kommune er tavse og siger intet – overhovedet intet!
  Det ikke bare bekymrer mig, men det skuffer og forarger mig rigtigt meget. For de ved, den er rivegal…!

 2. Det er så skammeligt. Jeg er mor til 3, de 2 har psykiske handicaps. Den ene har heldigvis ‘kun’ mild add og angst, mens den anden efterhånden har fået en 4-5 forskellige diagnoser, senest skizofreni. Hold kæft hvor har vi kæmpet. Mod skolen, mod kommunen, mod det psykiatriske system. Vi har samarbejdet, stillet krav, ladet være med at stille krav. Alt sammen virkelig op ad bakke. Vi har vel efterhånden betalt 200.000 af egen lomme til diverse specialister og indlæggelse på et privathospital, da han som 19-årig bad om hjælp fordi han ville begå selvmord, men blev sendt hjem fra psykiatrisk akutmodtagelse med et telefonnummer i hånden på en socialrådgiver. WTF??? Mit andet barn blev 4 april 2023 indstillet til 10 gruppesamtaler for at lære at håndtere sin angst og add, så medicin ikke stod alene. Vi venter stadig på en indkaldelse til det samtaleforløb. Jeg har så meget en oplevelse af, at man bare parkerer mine og andres børn på en venteliste, mens de bare bliver dårligere og dårligere. Det kan vi ikke være bekendt. Nogle dage er vi bare trætte helt ind i knoglerne,- at være socialrådgiver, psykolog, psykiater, kostvejleder, terapeut, læge, søvnekspert, medicinansvarlig, Mor, kæreste og menneske er simpelthen umenneskeligt. Og endnu mere umenneskeligt er det, at min ældste på 20 bare føler, at han ikke har en chance for at få et godt liv. Spørgsmålet vi nogle gange stiller os selv er, om han når at få den rette hjælp, inden han giver op på livet.?

 3. Tak, Monica. Tak, tak og atter tak;
  Jeg ved ikke, hvordan du klarer det, men det gør du!
  Selv er jeg gennem de sidste knap 10 år gået så meget nedenom og ud af funktion, at jeg selv to måneder efter sommerferie alene med min søn (ingen aflastning el. anden støtte), stadig ikke har orket at rede mit hår helt igennem.
  Min søn får mad, rent tøj og sengetøj m.v., fornøden- men slet ikke nok – omsorg. Selv sover jeg uden sengetøj, får ikke spist ordenligt, er træt og udmattet trods add-medicin, som kun lige holder mig vågen. Og hele huset er en losseplads. Den totale deroute efter årevis af svigt, på svigt, på svigt fra kommunen. Og en temmelig elendig behandlingsskole. Jeg tror såmænd, vi tilsammen havde kostet mindre, hvis jeg havde fået hjælp som aleneforælder til min søn. Og han kunne have haft et mere værdigt liv. Nå, bare én ud af de mange, mange i 1millionstemmer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *