Når hunden bliver teenager

 

Ja, hunde bliver også teenagere. Og ja, det er lige så træls, som når vores børn bliver teenagere. Den eneste forskel er, at hundens teenageperiode heldigvis er hurtigere overstået. Så fortvivl ikke!!

Mit indlæg er inspireret af en episode, der udspillede sig på min lille tur i dag med min hund Jackson. Ud af øjenkrogen så jeg en lille hund komme løbende et stykke bag os. Jeg var på vej ud mod en større vej og nåede at tænke, at ejeren måtte have styr på den, når den nu gik uden snor. Men før jeg kunne nå at sige vupti, var den lille hund løbet under et hegn og ud til os. Den var helt tydelig blevet ladet op hjemmefra, for hold nu op en fart den havde på. Den løb rundt om os og var flere gange ude på vejen. Da den på et tidspunkt kom tæt nok på, fik jeg fat i hundens sele. I samme øjeblik kom en forpustet mand væltende ud over hegnet: “Undskyld, undskyld, tak, tak, nej det har hun ikke gjort før, hun plejer altid at komme”.  Han havde da en snor med, i lommen. Det viste sig, at den søde lille vupti-hund var 5 måneder og pludselig var blevet døv! Nærmest fra den ene dag til den anden. Jeg måtte pænt forklare den søde mand, at hans søde lille nuttede hund nu var gået fra at være den lille nemme lydhøre hvalp, til at blive et hormonforstyrret grænsesøgende monster. Bare lidt mere diplomatisk. Jeg rådede ham til at træne indkald i langline og forklarede ham, at for hver gang hans hund nu fik succes med at udforske verden på egen hånd,  jo sværere ville det blive at få et indkald til at fungere. Han sagde tak for hjælpen, og så ønskede vi hinanden en god dag. Jeg var glad for, at det var min rare gamle hund jeg havde med, for han var så sød ved vupti-hunden.

Når hunden bliver 5-7 måneder (alt efter race), bliver de sjovt nok døve, og “plejer” går på standby. Den opdager, der er en verden fuld af sjove og spændende fristelser, som ikke involverer mor og far. Hjernen kommer under ombygning, og den bliver besat af små hormondæmoner, der fortæller den, at den skal gøre alt det, den ikke må. Og den finder måske på nogle ret “sjove” ting. Og det kan altså vare et par år!  Beklager! Det er derfor vigtigt, inden hunden når den alder, at have en god kontakt med sin hund, at have trænet indkald og gå pænt i snor og at have defineret de grænser/regler, som hunden skal leve efter. For de grænser/regler bliver altså afprøvet i teenageperioden, og der indtræder et midlertidigt hukommelsessvigt. Så det er vigtigt som hundeejer at være ekstra sjov og spændende og vedligeholde de allerede indlærte færdigheder, og huske, at alt det hunden havde lært inden hormondæmonerne besatte hunden, vil den kunne igen, når ombygningen er færdig. Det er nemmere sagt end gjort, for en teenager – om det er en hund eller et menneske – kan give anledning til strittende nerver og afsindige frustrationer. Det er nok derfor, at så mange hunde på internaterne er omkring 1 år gamle. Jeg får helt ondt i hjertet, når jeg ser de opslag. For hundene kan jo ikke gøre for, at de blot er igennem en helt normal udvikling. Vi putter jo heller ikke vores børn på børnehjem, fordi de kommer i puberteten.

Jeg vil så gerne hjælpe hundeejere af med deres frustrationer, så mit træningshold “Sjov, kontakt og samarbejde” er for hunde fra 6 måneder og op, og fokuserer netop på at genetablere det gode forhold mellem hunden og dens ejer i den svære periode. Og det er bare så skønt at se, når det lykkes.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *