Hunde, adfærd og følelser

Tænker du nogensinde på dyrs følelser? At deres adfærd bunder i en følelse? At der ud over sensoriske følelser (varme-kulde) og kropslige følelser (sult-tørst) også er emotionelle følelser?

I søndags var jeg på seminar, hvor Karolina Westlund holdt foredrag om dyrs 7 kernefølelser. Via forskning tilbage i 1990’erne fandt man frem til 7 kernefølelser:

  • Søge
  • Leg
  • Lyst
  • Omsorg
  • Sorg
  • Frygt
  • Vrede/raseri

 

Der er rare, ubehagelige, rolige og ophidsede følelser.

Lyst siger sig selv 😊

Omsorg er en rolig og rar følelse, som vi ser hos forældre over for deres unger men også mellem venner

Sorg er en af de stærkeste følelser og kan være altødelæggende. Hos unge vil den blive betegnet som ubehagelig og ophidset og blev tidligere kaldt panik. Hos voksne er det en mere stille og ubehagelig følelse. Vi ser det oftest som sorg som følge af separation, bl.a. som separationsangst. I hundeverdenen er det et af de største problemer, man kan støde på. På seminaret blev der draget parallel til den nuværende diskussion i forhold til børn, der græder sig i søvn. At rådet tidligere hed, at man bare skulle lade sine børn græde sig søvn og derved lære dem at falde i søvn alene. Man er heldigvis blevet klogere. I hundeverdenen har rådet heddet, at man bare skulle lade hunden gø, og når den holdt op, var det fordi, at den nu havde lært at være alene. Men sådan er det bare ikke. Hunden har stadig følelsen af sorg, selvom den holder op med at gø.

Leg giver glæde og lykke! Den sætning er bare vigtig at huske hele hundens liv. Det viser sig, at leg har en enorm indflydelse på hjernens udvikling, på hundens sociale kompetencer og på hundens selvtillid, og der burde være meget mere fokus på dette. Det opbygger og styrker relationen til hundens ejer og udvikler social intelligens. Leg bliver ofte forbundet som noget, der foregår mellem to hunde. Men det er endnu mere vigtigt, at hundeejeren også bliver en del af leg. Leg kan være med til at forebygge frygt. F.x. tag nu dyrlægen. Dette er et sted, som hunden skal komme hele sit liv og vil komme til at have dårlige oplevelser. Hvis man som hundeejer starter med at tage til dyrlægen på besøg og leger der nogle gange, inden hunden skal derhen og have sin vaccination, så er risikoen for, at hunden udvikler angst for at komme til dyrlægen nedsat betydeligt. Det har også vist sig, at hunde, der bliver belønnet med leg, fx en god trækkeleg, efter træning, husker det de har lært bedre, end dem der bare tager hjem. Jeg blev overrasket over, hvor meget dette betyder i relationen og er selv startet på at bruge det rigtig meget. Tænk over, når hunden har en rigtig god leg med en anden hund, at stille sig tæt på denne leg. Så bliver hundeejeren en del af ”glædesboblen”. Det er win win.

Søge er også en meget vigtig følelse. Her blev det pointeret, at det ikke er selve ”fundet”, der er det vigtige. Det er forventningen om, hvad der bliver fundet, der er det vigtige. Tænk over, hvorfor vi pakker gaver ind? Hos hundene giver det glæde og en følelse af kontrol at søge efter mad. Men det giver også glæde at søge efter løsningen på et problem.

Frygt er en naturlig følelse, der hjælper arter til at overleve. Karolina kom med et godt eksempel, hvis man møder en løve og ikke føler frygt, så bliver man spist. Der kan være mange årsager til, at et dyr udvikler frygt for forskellige stimuli: Pludselige bevægelser, lyde, noget nyt, lugte osv. Her er forebyggelse et nøgleord. Tænk eksemplet med dyrlægen. Tænk leg og søge ind som nøgleord. Hunden kan ikke lege og føle frygt på samme tid. Hvis hundeejeren forbindes med leg, glæde og lykke, så vil hunden kunne bruge denne relation i utrygge situationer som en buffer.

Vrede/raseri er ofte en følge af frygt, der ikke er blevet taget alvorligt, hvor dyret til sidst må ty til denne følelse. Det vi bedre kender som aggressivitet. Det er et stort emne. Igen tænk forebyggelse!

Det var et enormt interessant seminar med et emne, som bør udbredes og gives opmærksomhed. Man kan følge med i Karolina Westlunds arbejde på Facebook under ILLIS Animal Behaviour Consulting. Hun lægger ofte meget relevante og interessant indlæg og videoer op. Jeg har vedhæftet et indlæg fra Lea Nor om trækkeleg, som giver et eksempel på, hvordan du kan lege med din hund.

https://www.facebook.com/PlayToPeak/posts/2056869691236401?__tn__=K-R

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *