Om at forene en travl hverdag med aktivering af hundene

Forleden dag kom jeg hjem kl. 13 og havde nogle ting, jeg SKULLE have ordnet. Hundene var så glade for, at jeg kom hjem. Jeg lukkede dem ud i haven og gik i gang med mit ærinde. Men, vores ene hund, vores skønne corgi, havde ualmindelig meget energi og drønede rundt og larmede. Det passede mig enormt dårligt, og jeg kunne mærke frustrationen banke på. Jeg havde allermest lyst til at råbe ”HOLD KÆFT”. Men så tog jeg fat i nakken på mig selv. For det her er situationen:

Hundene har sovet hele natten fra kl. 21 til kl. 5.30. kl. 5.30 får de en tur på en halv time, kl. 7 er de lige ude og tisse, og så er de alene fra kl. 7.30 til kl. 13. Når jeg kommer hjem, har de altså – afbrudt af en halv times tur – været i ro i 16 timer. Og så forventer jeg, at de skal være stille, når jeg kommer hjem? Det kan jeg simpelthen ikke forvente af dem. Det er er hunde. Det er sociale væsener, der har brug for kontakt og for at bruge hovedet. Det er rovdyr, der har brug for at tænke, jage, søge. Men hvordan får jeg så forenet mine nødvendige gøremål med aktivering af hundene?

Lige i denne situation satte jeg hundene af i stuen, gik ud i haven med lidt leverpostej og små kyllingestykker og gemte højt og lavt. Det tog mig 5 minutter. Jeg gik ind og gav dem signalet ”søge”, og så drønede de ud i haven og søgte efter og jagtede leverpostej og kylling. Det brugte de så 30 minutter på. Og imens kunne jeg få ordnet det meste af det, jeg skulle. Det var win win. Derefter var hundene rolige og stimulerede og kunne vente med at gå tur, til jeg kunne komme ud af døren. Så det havde taget mig 5 minutter at aktivere mine hunde i 30 minutter. Ud over at gemme mad/godbidder i hus og have har jeg altid tomme bøtter eller indpakninger på lager, f.eks. plastikbakker fra små tomater, blåbær og hindbær, creme fraiche-bøtter, tomme æsker fra fyldte chokolader, små eller høje papkasser, osv. Indpakninger som hunde ikke kan skære sig på og som de gerne må ødelægge. Når hundene så er lige lovligt friske på tidspunkter, hvor jeg skal tage mig af enten husholdning eller mine børn, så får de lige en opgave med at finde deres mad eller godbidder i disse indpakninger. Hver ny indpakning er en ny opgave. De elsker det! Jeg har også brugt et gammelt stort viskestykke, som jeg har lagt maden ind i og foldet mange gange. Så skal hunden pakke maden ud. Hele tiden vurderer jeg, om det er en opgave på hundens niveau, så det er tilpas udfordrende med chance for succes. Og de får opgaven i nærheden af mig, så jeg kan holde øje med dem. Når jeg så har fået klaret det, jeg skal klare uden frustrationer hos mig eller hundene, så kan de få deres tur, eller jeg kan træne med dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *