Den handicapvenlige strand

Demokratiet længe leve!

Jeg hedder Monica Lylloff og er mor til en datter på 10 år, der sidder i kørestol på grund af spasticitet. Den 7. august 2018 var vejret dejligt, så jeg tog chancen og kørte til vores lokale strand, Nivå Strand, med min datter i kørestol og hendes to søskende samt vores handicaphjælper. Strandturen skulle vise sig at blive et større projekt.
Da vi kom frem, var den eneste handicapplads optaget. Det var de øvrige pladser tæt på stranden også, så vi måtte holde inde på den store grusplads. Det viste sig at blive første udfordring. For belægningen med sten og grus var nærmest umulig at køre på med en kørestol, der sank i og sad fast. Vi havde besluttet at sætte kørestolen på græsset, hvor windsurferne normalt holder til, men det måtte vi opgive, da der var alt for meget sand på græsset. Så vi endte med at måtte sætte kørestolen ved de hvide sten ved parkeringspladserne. Og så måtte vi være to om at bære hende resten af vejen. Der var langt.

På baggrund af min oplevelse lavede jeg et ret diplomatisk opslag i den lokale Facebook-gruppe, Borgerne i Fredensborg Kommune. Opslaget endte med at få 90 kommentarer fra andre borgere med samme problem, men også fra flere politikere i kommunen samt Danske Handicaporganisationer. Derudover dækkede både TV2 Lorry samt Frederiksborg Amts Avis sagen i artikler den 9. august og 12. august. Det var en god historie, for det viste sig, at Fredensborg Kommune både på egen hjemmeside og på turist hjemmesider brystede sig af, at Nivå Strand var handicapvenlig. Men min oplevelse beviste det helt modsatte.

Mit lille opslag i en lokal facebookgruppe førte pludselig til et møde på Rådhuset med Formanden for Handicaprådet Kristian Heegaard, Formanden for Danske Handicaporganisationer i Fredensborg Kommune Jens Andersen, Byrådsmedlem Bjørn Svensson fra Enhedslisten, og andre ildsjæle. Det skulle vise sig, at kommunen var i gang med at planlægge et stort Strandparkprojekt for Nivå Havn og Strand, og at bedre tilgængelighed for handicappede til stranden var en del af projektet. Dog ville der være lange udsigter til forbedrede forhold. Hvis vi pressede på, kunne planerne om en rampe ud i vandet til kørestolsbrugere muligvis fremskyndes. Det ville de stærke kræfter nu kæmpe for.

I dag blev budgetforliget for 2019-2022 offentliggjort. Et enigt byråd har besluttet følgende:

 Fritidsfaciliteter og rekreative områder

  • Med budgetforliget fastholdes linjen med at vedligeholde kommunens idrætsanlæg ogudvikle de rekreative områder. I 2020 afsættes således 3,8 mio. kr. til renovering af kunstgræsbane i Humlebæk og 2,4 mio. kr. til renovering af omklædnings- og badefaciliteter på Fredensborg Stadion. I 2021 afsættes 3 mio. kr. til yderligere udvikling af området omkring lergravene i Nivå og over perioden 2020-2022 3 mio. kr. til forskønnelse af Nivå Strandpark og andre strande. Der arbejdes med midlertidig adgang for kørestolsbrugere til stranden allerede i foråret 2019.

Jeg er slet ikke i tvivl om, at det sidste og meget vigtige punkt kom med i forhandlingerne takket være et konstruktivt pres og krav fra handicapforældre og ildsjæle. Det kan godt betale sig at råbe op!! Tak til dem, der ville hjælpe os. Jeg vil glæde mig til at tage på stranden med hele min familie sommeren 2019.

https://www.tv2lorry.dk/artikel/mor-til-spastisk-pige-handicapvenlig-strand-er-det-stikmodsatte

https://sn.dk/Fredensborg/Maatte-baere-datter-til-vandet-AEndringer-paa-vej/artikel/765894

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *