Corona-dagbog dag #3 – Danmark, det lukkede land

Dag #3

Dagen i dag kan vel egentlig godt kaldes  endnu en historisk en af slagsen. Vi skriver i det hele taget historie disse dage.

I dag  kl. 12 lukkede Danmark sine grænser. I dag blev Danmark et lukket land.

Men inden jeg kommer til det, så startede jeg dagen kl. 7 med en smuk og beroligende gåtur med veninden. Selvom verden føles anderledes, så ligner naturen sig selv. Lige så smuk som altid. I dag med glimtende frost og is på vandet. Et minde om at huske på at værdsætte selv de små ting.

Da jeg kom hjem igen, havde Søren været i gang med at forberede lækker brunch: røræg, pandekager, bacon, pølser og brød. Søren er livsnyder med stort L. Når alt andet er surt, må vi selv tilsætte sødemiddel.

Jeg havde lovet børnene at lave lagkage i dag – en forsinket fødselsdagslagkage. Så efter brunchen drønede jeg i Føtex. På en lørdag plejer en tur i Føtex at være et sandt mareridt, men der var seriøst ingen mennesker. En ren fornøjelse. Så jeg var hurtigt hjemme igen.

Derefter gik vi en tur 4 af os. Kristoffer fik lov til at mødes med nogle venner på den betingelse, at de blev udendørs. Ikke på MacDonalds og ikke hjem på et lille lummert drengeværelse. Noget godt er der da ved coronaen: Vores sløve ilt- og lysforskrækkede teenagere, der lever af fastfood og kuldioxid bag nedrullede gardiner, kan nu tvinges ud i noget, der, ta daa, hedder frisk luft. Vi andre 4 havde en dejlig tur i solen. Emma skrålede hele vejen.

Da vi var tilbage igen, stod den på lagkage med hvid chokolademousse, mørk chokolademousse og friske jordbær. Bare rolig Fitness centre… I får kronede dage, når coronaen har forladt dansk jord. Vi opfinder nu corona-kuren. En ren fede-kur, hvis vi skal hygge os så meget i 2 uger.

Her til eftermiddag har jeg så indtaget noget af mit daglige TV2 News fix. Hen over skærmen rullede teksten, at grænselukningen er en ren politisk beslutning. At det ikke er en vurdering eller anbefaling fra Sundhedsstyrelsen, og at WHO generelt ikke anbefaler grænselukning, medmindre det er en ekstraordinær situation. Der er ganske enkelt ikke videnskabelig dokumentation for, at grænselukning har en effekt på inddæmning af en pandemi.

Min første tanke er så, hvor man skulle have fået den dokumentation fra. Sidst, der var en egentlig pandemi, var i 1918 med den spanske syge. Derefter kører tankerne videre. Hvorfor siger Sundhedsstyrelsen det så klart, at det ikke er noget, de har anbefalet? Hvad skal vi lægge i det? At de vil have hænderne fri, når det viser sig, at de økonomiske konsekvenser blev så ekstreme, og at befolkningen blev smittet alligevel?

Umiddelbart lyder det jo som en logisk tankegang: Jo færre mennesker, vi får ind i landet, jo mindre bliver risikoen for smitte. Men, danskere må stadig rejse frit frem og tilbage. Vognfirmaer har fri adgang, og der er vel turister i landet allerede. Dem kan vi vel ikke bare smide ud? Asylansøgere må også stadig rejse ind. Så, er der noget symbolsk i dette tiltag? Hvis der ikke er sundhedsfagligt belæg for at lukke grænsen, hvad ligger der så bag? Jeg har ikke svaret. Det forventer jeg, at regeringen har. Og afventer spændt svaret.

Jeg vil gerne have tillid til, at vores regering gør det, der er det allerbedste for os, vores land. Men kan jeg det? Imens grænserne lukkes, folk sendes hjem, firmaer er ved at gå konkurs, så mødes folk stadig på caféer, i løbeklubber og til fødselsdage. Det bliver interessant at følge udviklingen.

De partier, der længe har ønsket lukkede grænser og grænsekontrol, får nu deres ønske opfyldt. Deres ønske har blandt andet været begrundet med, at det ville stoppe unødvendig indvandring, tyvebander og i øvrigt organiseret kriminalitet. Det bliver derfor også interessant at se, om de lukkede grænser overhovedet har betydning for antal indbrud, mv.

Man må håbe, at det yderst drastiske skridt det er at lukke landets grænser med de økonomiske konsekvenser, det allerede har, vll være proportionalt med det lavere antal smittede, som må være målet med tiltaget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *