Hundesprog: Når hunden slikker sig om munden

Pillan er her helt afslappet.

Jeg er enormt fascineret af hundesprog. Det er en helt verden, der åbner sig, hvis man ved, hvad man skal kigge efter. Det er vigtigt, når man begynder at kigge og analysere, at man kigger på hele hunden og situationen på en gang. For et signal kan betyde noget i en situation og noget andet i en anden situation. Derudover kan der også være forskel på, hvordan hundene bruger de forskellige signaler. Det er derfor vigtigt, at du lærer din hund godt at kende og observerer din hund i flere situationer, inden du med sikkerhed kan sige, hvad signalerne betyder hos din hund.

Jeg vil i en række indlæg komme ind på den del af hundens sprog, som hører under de signaler, der kaldes pacificerende eller dæmpende signaler. Formålet med disse signaler ligger lidt i ordene. De har til formål at fredeliggøre en situation, hunden selv, en anden hund eller et menneske.

Har du lagt mærke til, at din hund i bestemte situationer slikker sig om munden, også selvom der ikke ligger en lækker bøf på bordet? Det er ofte bare et hurtigt lille slik om munden.

Måske slikker din hund sig, hvis du kommer til at tale lidt hårdt til den. Her vil det højst sandsynligt betyde, at din hund prøver at dæmpe dig, fordi du bliver for hård. Det samme kan ske, hvis du nærmer dig for hurtigt eller for voldsomt, fx hvis du bukker dig ind over hunden. Så er det en måde at fortælle dig, at lige nu bliver det for voldsomt og måske ovenikøbet ubehageligt.

En anden situation er, når din hund, møder en anden hund. Pludselig slikker din hund sig om munden, måske mange gange. Her kan det betyde, at din hund fortæller den anden hund, at din hund er venligt stemt, og at den anden hund ikke skal være bekymret. Men det kan også betyde, at din egen hund bliver usikker eller stresset i situationen og prøver at berolige sig selv.

Signalet at slikke sig som munden kommer ofte ikke alene. Det følges ofte med andre signaler fra samme kategori, såsom at kigge væk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *