Hundesprog: Når hunden gaber

Har du lagt mærke til, at din hund gaber i mange forskellige situationer? Tænker du så, at den må da være træt? Har du tænkt på, at du kan begynde at gabe, når du er nervøs eller spændt, for eksempel i en eksamenssituation? At gabe er endnu en af de pacificerende eller dæmpende signaler, som hunden bruger i sit fantastiske sprog. Bortset fra når hunden rent faktisk er træt eller lige er vågnet, så bruges signalet i to overordnede situationer:

1: Når hunden prøver at berolige sig selv. Det kan være, at hunden bliver ophidset, når den skal på tur, og når den sidder og venter på at få snoren på. Det kan også være den gaber, når den skal ud og køre bil, eller når den venter på at få mad.

2: Når hunden forsøger at berolige noget/nogen i sine omgivelser. Hunden kan begynde at gabe, når et menneske nærmer sig, stikker hovedet for tæt på eller ligefrem krammer hunden. Det kan for mange hunde virke ubehageligt. Når hunden gaber i den situation, er det en måde at fortælle, at mennesket kommer for tæt på, og at det er ubehageligt. Det skal tages alvorligt. Her vil hunden samtidig forsøge at kigge væk og måske også dreje hovedet til siden. Hunden kan også begynde at gabe, hvis der bliver talt for hårdt til den, eller hvis der bliver stillet for høje krav, f.eks. i en træningssituation.

Et eksempel: Du er på hyggelig gåtur med din hund, måske din lille hvalp. Der er mange indtryk på turen i form af lyde og lugte, og I møder måske flere hunde. På et tidspunkt falder du i snak med en anden hundeejer, og din hund sidder pænt ved siden af og venter på dig. Den anden ejers hund sidder også pænt eller går rundt og snuser. Pludselig begynder din hund at gabe, så kæben er ved at gå af led. Din første tanke er, at din hund er træt. Men måske har der været for mange indtryk nu på turen? Måske er den situation I er i lige der, en situation der gør din hund anspændt, og den prøver at berolige sig selv?

Uanset hvad, så er dette et signal, der bør tages alvorligt. Prøv at observer på din hund og kig efter, hvornår din hund gaber. Derved lærer du meget om din egen hund.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *