En Tycho Brahe dag

Vi lægger hårdt ud efter en dejlig efterårsferie.

Emma vågnede med høj feber. Hendes fornemmelse af sig selv virker anderledes, så hun håndterer det bare på en anden måde. Lidt ligesom hendes smertetærskel. Sagt på en anden måde, så er hun bare ret meget sejere, når hun er syg 😉

Kristoffer lagde ud med mega breakdown, fordi lynlåsen på hans jakke gik i udu. Han græd, skreg og slog sig selv i hovedet. Mens jeg kæmpede med hans lynlås, måtte jeg tale roligt og problemløsende for at få ham ud af kaos. Samtidig holdt bussen ude på vejen og ventede på Kristoffer. Jakke-problemet blev løst men så meldte skoen sig på banen med en snørebåndsknude out of this world. Så skoen fik lige en flyvetur, og dørmåtten fik tæsk. Kristoffer fastholdt at skulle i skole, for det havde han lovet dagen før. Så han tog afsted.

Sarah kom ud af døren uden knas.

Men selvfølgelig skal det være i dag, hvor Emma er hjemme, at der er bøvl med tv-antenne og internet. Så den tager vi også lige.

Tror jeg i dag skal fokusere intenst på noget positivt. Wish me luck.

Små tips til hverdagen, som holder både mig og min økonomi sund.

Jeg har nogle små tips, som jeg lige vil give videre. Tips, som holder mig og min økonomi sund.

Hver morgen drikker jeg et halvt glas vand med friskpresset citron. I de perioder, hvor jeg har mere overskud, laver jeg ingefærdrik.

Min opskrift på ingefærdrik: Skræl to store stykker ingefær og skær dem i små tern. Stykkerne puttes i en gryde med 1 liter vand og koger ved svag varme i ca 20 minutter. Gryden tages af varmen og står og køler ned. Når den er kølet godt af, hældes drikken på flaske. Derefter hældes saften fra 1 friskpresset citron ned i, og flasken sættes i køleskabet. Jeg putter også ingefærstykkerne ned i flasken. Hver morgen hælder jeg så noget af ingefærdrikken i glas og fortynder med vand, ca halv af hver.

Mit andet tip er fiskeolie-kapsler. Jeg køber de billige fra Netto. De holder min hud frisk og min hjerne klar.

Om aftenen bruger jeg helt almindelig rapsolie som make-up fjerner. Jeg hælder det over på en lille flaske, så jeg kan have det stående i badeværelset, og så er det også nemt at have med i toilettasken. Det er billigt og uden tilsætningsstoffer.

Vi lever i et velfærdsfatamorgana.

Jeg har slået ordet Velfærd op på Wikipedia. Der står: De for individet, mest ønskværdige vilkår for trivsel.

Længere nede står der så en masse om velfærdsmodeller, statens rolle osv. Blandt andet står der, at ”historisk er udviklingen gået fra en relativt snæver opfattelse af velfærd som sikring af udsatte gruppers forsørgelse til en bredere opfattelse af velfærd som tilstedeværelsen af en generel tryghed (sikkerhedsnet) for alle borgere.”

Hvis man tager udgangspunkt i den øverste sætning, så må et velfærdssamfund betyde et samfund, hvor der stiles mod ønskværdige vilkår for trivsel for det enkelte individ. Ergo skal alle have det så godt som overhovedet muligt. Det har også helt bestemt været intentionen med det samfund, Danmark ser ud til at være – på overfladen. Med en blanding af solidaritet og egoisme, indbetaler vi alle på den store konto, som skal betale for sygehuse, skoler, veje osv. Noget vi alle kan have gavn af. Og der ligger helt sikkert en forventning om, at der er hjælp, hvis der bliver brug for det. Sikkerhedsnettet redder dig.

Men noget er gået galt gennem årene. For sikkerhedsnettet er ikke blevet vedligeholdt. Der er kommet store huller i. Så nu redder det dig kun måske, hvis du er heldig. Men det finder du først ud af, når du er på vej ned mod det eller er faldet igennem.

Nogen borgere har så på forhånd haft muligheden for at strikke deres eget lille sikkerhedsnet i form af forskellige forsikringer, som kan redde dem, når det store fællesnet ikke kan. Men ikke alt kan forsikres. Og ofte tegner man kun forsikring mod noget, man kan relatere sig til. Men hvad med et handicap?

Alle kan for eksempel bliver ramt af et livsvarigt handicap. Alle kan som lyn fra en klar himmel blive livsvarigt pårørende. Det sker ikke kun for naboen eller familien i ugebladet. Tro mig, det ved jeg. Og det har været et chok at se vores samfund bag overfladen. Mange dybt ulykkelige historier, fordi hullerne i vores fællesnet er fyldt med vilkårlighed, mistillid og negligering. En manglende tro på hinanden. Måske har man slet ikke brug for hjælp, men kræver bare ind?

Så, når vores nye statsminister står på talerstolen og siger ”Velfærd først”, så kan jeg godt blive i tvivl om, hvad hun reelt mener. For kender hun virkeligheden indefra? Hverken handicap eller psykiatri blev nævnt.

Set med mine øjne bør et velfærdssamfund bedømmes ud fra, hvordan det hjælper de svageste borgere. Og her må mennesker med forskellige handicap og lidelser høre ind under. Lige nu gør Danmark sig kun fortjent til at kalde sig et samfund.

Hvis det danske samfund igen skal kunne sætte velfærd foran, skal alle myndigheder, ansatte og borgere tænke: ”Det jeg sender ud, får jeg tilbage, så jeg må nok hellere behandle andre, som jeg gerne selv vil behandles”.

#enmillionstemmer